Preskocit navigáciu

139. konferencia Air Forces Flight Safety Committee (Europe)


139. konferencia Air Forces Flight Safety Committee (Europe)
Odborníci na bezpečnosť vojenských letectiev sa stretli v Bratislave na 139. konferencii AFFSC(E) (Air Forces Flight Safety Committee (Europe)). Zúčastnilo sa jej 41 predstaviteľov bezpečnosti letov z 25 štátov. Predsedníctvo v tejto organizácii dlhodobo patrí Veľkej Británii. 
Cieľom konferencií AFFSCE(E) je zdieľanie informácií o leteckých nehodách, incidentoch, nových trendoch v bezpečnosti letov, vyšetrovaní leteckých udalostí ale aj riešenie aktuálnych problémov jednotlivých letectiev. Takéto stretnutia umožňujú napĺňať jeden z najzákladnejších princípov bezpečnosti letov a tým je prevencia vzniku leteckých nehôd na základe predchádzajúcich skúseností podľa princípu, že rovnaké chyby sa nesmú opakovať.
Činnosť AFFSC(E) je nepretržitá aj medzi jednotlivými konferenciami, čo zabezpečuje plynulú výmenu informácii v oblasti bezpečnosti letov a na základe aktualizovaných „contact lists“ sú priebežne prijímané informácie o vzniknutých leteckých nehodách v štátoch vlastniacich rovnaké typy leteckej techniky. Konferenciu v Bratislave otvoril veliteľ vzdušných síl ozbrojených síl SR generálmajor Martin Babiak. Tohtoročnou témou bol Manažment bezpečnosti letov (Safety Management System). Účastníci odprezentovali letecké udalosti a skúsenosti štátov, ktoré za obdobie ostatného roka spoločne odlietali státisíce hodín. To je obrovská databáza skúseností a výsledkov vyšetrovaní, ktoré budú pre každý zúčastnený štát silným nástrojom v oblasti ďalšej prevencie leteckých nehôd.
Osobitnou témou bolo hodnotenie dopadu znižovania rozpočtov jednotlivých štátov na bezpečnosť letov. Okrem prezentácií zúčastnených štátov boli slovenskými firmami predstavené aj počítačové programy riadenia bezpečnosti letov a nové trendy vo vývoji leteckých simulátorov.

139. konferencia Air Forces Flight Safety Committee (Europe)139. konferencia Air Forces Flight Safety Committee (Europe)139. konferencia Air Forces Flight Safety Committee (Europe)139. konferencia Air Forces Flight Safety Committee (Europe)139. konferencia Air Forces Flight Safety Committee (Europe)139. konferencia Air Forces Flight Safety Committee (Europe)139. konferencia Air Forces Flight Safety Committee (Europe)139. konferencia Air Forces Flight Safety Committee (Europe)139. konferencia Air Forces Flight Safety Committee (Europe)

Autor: Ján Salaj - Dátum: 01.06.2011
Čítanosť: 18839
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share